KOSGEB markalaşma projesi için, proje yazmayı düşünüyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun.
Marka olmak ne demektir?
Bir Firmanın;
– İşletme (yönetim-organizasyon-sistem)
– Üretim (mal-hizmet)
– Pazarlama, satış, dağıtım, servis ve tanıtım ( reklam-görsel kimlik-halkla ilişkiler)
konularında bir bütün olarak başarılı olması demektir. Biraz daha detaylandıracak olursak;
Marka demek ticari başarı demek verimlilik demektir bu da tüm süreçlerinizin ve tüm çıktılarınız standardizasyonu ve kalitesi ile mümkün olmaktadır. O halde KOSGEB için markalaşma süreci hazırlayacaksanız projenize toplam kalite ve yalın üretim ile ilgili çalışmalar yapabilir ve bunlarla ilgili yapacağınız bütün harcamalarınızı proje gideri olarak yazabilirsiniz. Danışmanlık ve çalışanlarınızı daha yetkin kılacak teknik ya da yönetimsel eğitimler sağlayabilirsiniz.
Örneğin bir iş sürecinizi standarda bağladınız ve bu süreci uygulayacak olan personellerinizin niteliklerini belirlediniz halihazırda çalışan personeliniz ya da işe yeni aldığınız personelin bu niteliklere ulaşabilmesi için gerekli eğitimleri aldırabilirsiniz.
Toplam kalite yönetimi uygulamaya başlayabilir uyguluyorsanız da sürekli iyileştirme ile markalaştırma sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Toplam Kalite Yönetimi uygulamak ve bunu sürekli iyileştirmek size paydaşlarınız arasında bir bağ kurmanız ve kurumunuzda takım ruhu oluşturmanız için katkı sağlayacaktır. Buda markalaşma süreciniz için büyük bir adımdır çünkü iyi markaların, sadece iyi motive edilmiş çalışanlarla yaratılabileceği unutulmamalıdır.
Tüm paydaşlarınızla iletişimde olabileceğiniz web portalı hazırlatabilirsiniz. Bu portal ile
– kurumunuzla ilgili gelişmeleri tüm paydaşlarınızla paylaşabilir,
– eğitimlerinizi buradan duyurup takip edebilir,
– toplantı yönetimini online sağlayabilir,
– tüm paydaşlarınıza toplu ya da grup olarak e-posta gönderebilir,
– müşteri ne diyor çalışan ne öneriyor vb. tüm geri bildirimleri buradan anket yoluyla alabilir ve
– aldığınız bu değerlendirmelerle gerekli süreçlerinizi ölçebilirsiniz.
Tüm bunları yaparak da kurumsal web portalınızı sürekli iyileştirme yapmak için bir araç olarak kullanabileceksiniz.
Markalaşma sürecinin sürdürülebilir bir şekilde devam edebilmesi içi üretim süreçlerinizin mutlaka bir standardizasyona bağlayarak ürün ya da hizmetlerinizi aynı kalitede üretiyor olmanız gerekir. Bunun içinde kaynak yönetimi yapabildiğiniz programlar kullanmanız gerekir. Bu programlarla ilgili olarak yapacağınız her türlü harcamayı proje gideri olarak yazabilirsiniz.
Üretmiş olduğunuz malı veya hizmeti iyi organize edilmiş pazarlama ve satış stratejileriyle başarıya ulaştırabilirsiniz. Belirlemiş olduğunuz hedef kitlenize doğru kanallardan ulaşmak ve ulaştığınız hedef kitlenin taleplerini, kişisel bilgilerini, hatta satın alma hareketlerini tespit edebileceğiniz dijital reklamlar kullanabilirsiniz. Bunun için yapmış olduğunuz tüm harcamaları proje gideri olarak yazabilirsiniz.

Grafik’ teki verilerde de görüldüğü gibi reklam yatırımları artık dijital pazarlama argümanlarına yapılmaktadır ve TV reklamlarından sonra en büyük payı dijital reklamlar almaktadır. KOSGEB’e yazacağınız proje kapsamında dijital pazarlama argümanlarını kullanarak markalaşma sürecinizi geliştirebilirsiniz.
Dijital pazarlamanın ana argümanı olarak öncelikle kurumsal web sayfanızı oluşturabilir ve web sayfanız üzerinden dijital pazarlama kampanyaları yürütebilir, reklam bütçelerinizi ve web sayfası yapım maliyetlerini proje gideri olarak gösterebilirsiniz. Belirli bir ilçe, il veya bölgede belirlemiş olduğunuz müşterilerinize reklam çalışmaları yapabilirsiniz. Google AdWords reklamları ve sosyal ağ reklamlarıyla aktif olarak müşterilere ulaşabilirsiniz. SEO ile de işlek bir cadde de dükkân almış gibi optimizasyon çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.
Markalaşma projesi kapsamında bayilik kurmayı hedefleyebilirsiniz. Bu doğrultuda web sayfanız üzerinden bayiniz olmak isteyen kişilere ulaşabilir, bayiniz olabilecek kişilere ulaşmak için çeşitli fuarlara katılıp network ağınızı artırabilirsiniz. Oluşturacağınız bayilik ağı ile bayiliklerinizi takip edebilmek için online program kullanabilir, bu program üzerinden tüm bayilerinizi takip edebilir, hangi bayinizin ne kadar müşterisi olduğunu görebilir, bayilerinizle olan alacak ve borç ilişkinizi takip edebilir, toplu mailler ile bayilerinizi bilgilendirebilir, bayilerinizin oluşturduğu(teklif, sözleşme, şartname vb.) her türlü dokümanı takip edebilirsiniz. Tüm bunları markalaşma projeniz kapsamında gider kalemi olarak gösterebilirsiniz.
Ayrıca markalaşma projeniz kapsamında hem kurumsal hem de ürün yada hizmet bazında logo çalışmaları yapabilirsiniz ve görsel kimlik oluşturabilirsiniz.
Biz bu yazıyı markalaşma projesi yazarken size bir yol gösterebilmek için hazırladık. Ancak özellikle unutmamanız gereken en önemli husus projenizi hazırlarken gösterdiğiniz her gider kaleminin detaylı bir şekilde projeniz ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Örneğin bayilik ağı kurmayı projelendirirken bayilerinizi bir programla takip edeceğinizi bildirip bir bayilik programı proforması koymanız yeterli olmayacaktır. Bu programı bayilerinizi takip ederken nasıl kullanacağınızı ve programda aradığınız özellikleri mutlaka belirtmeniz gerekir ayrıca aldığınız proformanın da bu özellikleri taşıyan bir program olması gerekir.
Markalaşma projesi yazarken bizim size sağlayabileceğimiz hizmetler;
- Kurumsal Web Portalı
- Sürdürülebilir Müşteri ve Bayi Takip Programı
- Kurumsal Web Sayfası
- Dijital Reklam Çalışmaları ( SEO- SAM-Google AdWords- Google Analitik- Sosyal Ağ Sayfalarının Yönetimi)
- Mobil Uyumlu Kurumsal Web Sayfası
- Kurumsal Kimlik Çalışmaları
- Eğitimler (Teknik ve Yönetim Eğitimler)
KOBİ’lerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi” ve “KOBİ’lerde Markalaşmaya Geçiş”
konu başlıklarında hedef kitlemizden gelen yoğun talep ve işletmelerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, iki yeni proje teklif çağrısına çıkmak üzere gerekli hazırlıklarını tamamlamıştır. Söz konusu proje teklif çağrıları kapsamında işletmelerin hazırlayacakları projelere 55 Milyon TL’lik bir destek sağlanması öngörülmektedir.
Proje Teklif Çağrıları kapsamında proje başvuruları 30 Kasım 2015 (saat 23.59) tarihinde sona erecektir.
Başvuru Tarihi: 19 EKİM 2015
Son Başvuru Tarihi: 30 KASIM 2015 (Saat 23.59)
Proje Teklif Çağrısı-Uygulama kılavuzu: http://kosgeb.gov.tr/Pages/UI/Haberler.aspx?ref=1217