Power BI Microsoft’un Self Servis kapsamında çıkardığı bir yetenektir. Self-Service BI bir nevi kendin pişir kendin ye mantığında iş zekâsıdır. Herhangi bir teknik yeterliliğe sahip olmadan da bir iş zekası çözümü üretebiliriz. Anlık ve sunum odaklı iş zekâsı ihtiyacı, teknik yeterlilik beklenmeyen bilgi çalışanları tarafından kolayca adapte olunabilecek araçlar vasıtasıyla üretilebilmektedir. Bu sayede teknik ekibe ihtiyaç azalmış ve sonuç itibariyle hem bilgi çalışanları hem de teknik ekip maksimum fayda sağlanabilecek konulara odaklanabilir olmuştur.
Microsoft bu alandaki ürünlerini yıllar öncesinden müşterilerine çeşitli şekillerde sunmaktaydı. Şimdi ise neredeyse tüm BI ihtiyacını karşılayabilen çok daha yetenekli yeni ürünlerini Power BI adı altında bir araya getirmektedir.
Power BI ile teknik bilgi olmadan raporlar çekip, çeşitli görsellerle çok kolay bir şekilde rapor hazırlanılabilmesini sağlanmaktadır. Bu aslında 2 ürün içerisinde konumlandırılmıştır. Bir taraf Excel, diğer taraf Office 365.
Kullanıcıların yetkileri çerçevesinde Natural Language Query Engine özelliği sayesinde kolaylıkla bütün veri kaynaklarında arama yapabilir, arama sonuçları anlık olarak harita, grafik veya tablo olarak görüntülenebilmektedir.
Power BI kapsamında bir biri ile ilişkili dört üründen bahsedebiliriz.
Bunlar ürünler şunlardır;
Excel: Excel 2013 için PowerPivot, PowerView, PowerQuery ve PowerMap eklentileri mevcut iken Excel 2010 için sadece PowerPivot ve PowerQuery eklentileri mevcuttur.
Power BI for Office 365:Office 365 üzerindeki portal hizmeti SharePoint Online olarak isimlendirilir. SharePoint kadar yetenekli olmasa da ortalama ihtiyaçları karşılayabilen bu ürüne SharePoint Store’dan indirilen Power BI bileşeni entegre edilebilmektedir. Office 365’e bağlanıp PowerView raporlarını Mobile App. üzerinden mobile cihazlarda sunabiliriz. Ayrıca Power BI sayesinde raporları HTML5’e dönüştürerek diğer cihazlarda da görüntülenmesini sağlayabiliriz. Ek olarak Q&A özelliği ile doğal cümlelere cevaben veri modellerimizden anlık raporlar elde edebiliriz.
SharePoint: Burada Excel dosyalarını paylaşabilir, versiyonlama, zaman bağlı olarak güncelleme gibi daha birçok özelliği kullanabiliriz. PowerPivot ve PowerView odaklı çalışan PowerPivot Galeri bu ürün dahilinde kullanılabilmektedir. Excel içindeki PowerView raporlarını görüntülemeye ek olarak, web ara yüzü ile PowerView raporları oluşturulabilir ve PowerPoint sunumu olarak çıktı alabiliriz.
Power BI Mobile App.: Windows Store’dan indirilebilen bu uygulama ile Office 365’e bağlanabilir, buradaki raporları mobil cihazlarda veya Windows işletim sistemli bilgisayarlarda görüntüleyebiliriz.
Power BI şu mantıkla çalışıyor; Keşfet, Analiz Et, Görselleştir ve daha sonra bu raporları paylaş.
Power BI’da geliştirme 4 eklenti sayesinde yapılmaktadır.
PowerPivot: Arka tarafta modelleme yapmamızı sağlar. Ana tablo içinde çeşitli alanları birbirine bağlayarak rapor çıkartabiliriz. Veriler hem yüksek sıkıştırma özelliğiyle daha az yer kaplar hem de in-Memory özelliğiyle memory’de tutularak çok daha hızlı analiz edilebilir.
PowerView: Sunum odaklı, animasyon ağırlıklı raporlar sürükle-bırak yöntemiyle kolayca oluşturulabilmektedir. Raporlar, Power BI Mobile uygulaması ile Office 365’e bağlanılarak mobil cihazlarda da görüntülenebilir.
PowerQuery:Data source oluşturduğumuz ve bu data source’lar içinden query’ler çekerek veriyi aldığımız yerdir. Burada çeşitli dönüştürmeler de yapılabilir.
PowerMap: Dünya haritası üzerinde, bölgeler bazında 3 boyutlu rapor hazırlanmasını sağlar.
Power BI yaklaşık olarak 60 uygulama ile entegre şekilde çalışabilmektedir.
Entegre olarak çalıştığı uygulamalar
Dosyalar
Veritabanları
Azure
Çevrimiçi Hizmetler
Diğer