Facebook
4 şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook ismini ABD üniversitelerinde öğrencilerin, öğretmenlerin ve çalışanların doldurduğu “paper facebook” formlarından alıyor. Tek sayfalık paper facebook formu okula kayıtlı kişinin temel bilgilerini içeriyor. Mark Zuckerberg Facebook’u kurarken “facebook papers” dan esinlendi.
Google
Stanford Üniversitesi’nde okuyan iki arkadaş Larry Page ve Sergey Brin tarafından 4 eylül 1998 yılında kurulan ve bugün dünyanın 1 numaralı arama motoru olmayı başaran Google ismini matematikte 10^100 (10 üzeri 100) sayısı için kullanılan googol kelimesinden almıştır. Larry Page ve Sergey Brin googol sayısından esinlenerek arama motorlarına Google ismini verdiler.
Yahoo!
1 mart 1995 yılında Jerry Yang ve David Filo tarafından kurulan Yahoo! ismi aslında bir kısaltma. “Yet Another Hierarchical Officious Oracle” Türkçe karşılığı ise “Henüz başka bir tane hiyerarşik işgüzar kahin” şeklinde. Anlamsız bir cümle gibi görünse de Yahoo! kelimesinin kulağa hoş gelmesinden dolayı bu ismi seçtiler, kelimenin sonuna ise telaffuzundaki heyecanı göstermesi için ünlem koydular.
Twitter
15 temmuz 2006 tarihinde kurulan mikro blog sitesi Twitter ismini İngilizce bir kelimeden aldı. Twitter İngilizcede “cıvıltı” anlamına geliyor. Twitter kuşu ise bu cıvıltıyı temsil ettiği için özellikle seçildi. Twitter’da kuşların yerine kullanıcılar cıvıldıyor.
Microsoft
Bill Gates ve Paul Allen tarafından 4 nisan 1975 tarihinde kurulan Microsoft ismini “microcomputer” (mikrobilgisayar) ve “software” (yazılım) kelimelerinden alıyor. İlk yıllarda Micro-Soft olarak kullandıkları ismi daha sonra aradaki tire işaretini kaldırarak Microsoft olarak kullandılar.
Apple
1976 yılında kurulan Apple’in ismini nasıl seçtiği konusunda birçok iddia bulunmaktadır. En çok kabul göreni ise kurucularından Steve Jobs’ın sıkı bir Beatles hayranı olduğu ve efsane müzik grubu Beatles’in plak şirketi Apple Corps’un isminden etkilenip şirketine Apple ismini verdiği iddiasıdır. Apple markası için Apple Inc. ve Apple Corps arasında yaklaşık 30 sene süren bir dava süreci yaşandı. Dava 2007 yılında Apple Inc. lehine sonuçlandı.
Apple logosundaki kenarından ısırılmış elmanın bilgisayar biliminin kurucusu kabul edilen Alan Turing’in siyanur zehiri sürdüğü elmayı ısırarak intihar etmesini temsil ettiği ise başka bir iddia.
Nokia
Finlandiyalı Nokia’nın kökenleri 1865 yılına kadar uzanmaktadır. Nokianvirta nehri kıyısında yer alan Nokia kasabasında kurulan şirket ilk yıllarında kereste işi yapıyordu. 1898 yılında kurulan Finnish Rubber Works ve 1912 yılında kurulan Finnish Cable Works şirketleri 1967 yılında Nokia adı altında birleştiler. 1992 yılında ilk GSM telefon görüşmesini gerçekleştirerek telekomünikasyon alanında yıldızı parlayan Nokia, ismini şirketin 1865 yılında faaliyet gösterdiği Finlandiya’daki Nokianvirta nehri kıyısında yer alan Nokia kasabasından aldı.
Sony
1946 yılında Japonya’da “Totsuko” ismi ile kurulan şirketin kurucularından Akito Morita Amerikalıların bu ismi söylemekte zorluk çektiğini görünce farklı bir isim arayışına girdi. Tokyo Teletech ismini kullanmaya karar verdi ancak ABD’de Teletech isimli başka bir şirket olduğunu öğrenince yeni bir isim arayışına girişti. Latince sonic (sesle ilgili) ve sound (ses) kelimelerinin kökü olan “sonus” ve 1950’li yıllarda ABD’de erkek çocuklarını çağırmak için kullanılan “sonny” kelimelerinden oluşturulan Sony markası 1958 yılında resmi olarak kullanılmaya başlandı.
Samsung
1938 yılında Lee Byung-chull tarafından kurulan Samsung ilk yıllarında kurutulmuş meyve, sebze ve balık ihracatı yapan bir şirketti. 1960’lı yılların sonunda elektronik sektöründe de faaliyet göstermeye başlayan Samsung bugün dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olmayı başardı. Samsung Korece “üç yıldız” anlamına geliyor.
Intel
Robert Noyce ve Gordon E. Moore 1968 yılında kurdukları şirketlerine kendi soy isimlerinden oluşan Moore Noyce ismini vermeyi düşündüler ancak telaffuzda more noise (daha çok gürültü) olarak anlaşılabileceğini ve bunun bir teknoloji şirketi için olumsuz bir algı yaratacağını düşünerek bu isimden vazgeçtiler. Şirketlerine kendi soy isimlerinin baş harflerinden oluşan NM Electronics adını verdiler ve bu ismi yaklaşık bir yıl kadar kullandılar. NM Electronics yerine “Integrated Electronics” ve kısaltması olarak “Intel” kullanmaya karar verdiler. O yıllarda Intel bir otel zincirine ait tescilli marka idi ve sonraki yıllarda markanın haklarını satın alan Integrated Electronics dünyanın en büyük işlemci markası olacak Intel’i kendi adına tescil ettirdi.
Siemens
1847 yılında Werner von Siemens tarafından Berlin’de kurulan şirket ismini kurucusunun soyadından aldı. İlk yıllarında telgraf makineleri üreten Siemens günümüzde birçok alanda faaliyet gösteren bir teknoloji markası olmayı başardı.
KAYNAK : TEKNOKULİS